Ostindiefararen Götheborg

Bygget av ostindiefararen Götheborg påbörjades i juni 1995 och åtta år senare skedde sjösättningen. Skeppet är en replik av den ostindiefarare med samma namn som 1745 gick på grund och sjönk i Göteborgs hamninlopp. Det nybyggda skeppet är världens största oceanklassade segelskepp byggt i trä. Under 20 månader mellan 2005 och 2007 seglade skeppet den historiska rutten till Kina och hem igen. Efter denna resa har skeppet seglat på ett antal mindre expeditioner i Sverige och till andra länder i Europa. Under sommaren 2010 deltog man också i festligheterna kring kronprinsessan Victorias bröllop.
Originalskeppet Götheborg
Originalskeppet Götheborg byggdes i Stockholm och sjösattes 1738. På 1700-talet tog det endast ett och ett halvt år att bygga ett skepp i denna storlek. Detta fartyg gjorde tre resor till Kina men efter den sista resan förliste fartyget under inseglingen till Göteborg. Det var bara 900 meter kvar till ankarplatsen då hon den 12 september 1745 rände upp på det välkända grundet Hunnebådan i hamninloppet till Göteborg. Ännu idag är det ett mysterium hur detta kunde hända även om det finns en del teorier. Fartyget blev stående på grundet men tog in vatten. Dock kunde mycket av lasten, som bestod av bland annat te, porslin, kryddor och siden, bärgas. Vraket syntes över vattenytan under många år men så småningom fanns bara rester kvar på botten.
Svenska Ostindiska Companiet
Det Svenska Ostindiska Companiet (SOIC) bildades år 1731. Detta företag blev mycket framgångsrikt och bedrev handel med Kina fram till år 1813. Sammanlagt genomfördes 132 expeditioner med 37 skepp. SOIC grundades på nytt år 1993 för att återuppliva, förvalta och vidareutveckla svensk skeppsbyggnadskonst och sjömanskap, kunskaper som annars kunnat gå förlorade. Med den nya ostindiefararen har man kunnat göra expeditioner till fjärran länder och på så sätt kunnat skapa och förstärka värdefulla relationer för svenskt näringsliv och svensk kultur i världen.
Nya ostindiefararen Götheborg
Den nybyggda ostindiefararen Götheborg är ett tremastat skepp med råsegel, d v s rektangulära segel, på alla tre masterna. Förr i tiden kallades ett skepp av det här slaget fregattriggat. Idag kallar vi det ett fullriggat skepp eller en fullriggare. Totalt har det gått åt 4000 m3 specialbeställt virke, 75 % ek och 25 % furu, för att bygga skeppet. Det var viktigt att eken var 100 – 200 år gammal. Om den hade varit yngre hade inte tillräckliga dimensioner uppnåtts och hade den varit äldre fanns risken att träet hade hunnit ruttna och göra stammen ihålig.
Handtillverkade segel
Skeppet har 26 segel som är handtillverkade av linneduk. Det tar åtta år för en segelmakare att sy alla segel till skeppet vilket innebär att det ständigt finns behov av nyproduktion och reparationer av seglen. Under långseglingar finns det därför hela tiden segelmakare ombord för att utföra reparationer när seglen får skador.
Den muskelkraftsmanövrerade riggen
Rigg är den gemensamma benämningen på alla master, stänger, segel, block och tågvirke. Virket till den stående och löpande riggen väger tillsammans cirka 20 ton. För att manövrera riggen finns inga moderna hjälpmedel. Den hanteras helt och hållet med muskelkraft. Med muskelkraft drivs också gångspelet ombord som ger extra kraft när så behövs.
Skeppets däckfunktioner
Skeppet har tre hela däck, undre däck, övre däck och väderdäck. Längst ner i skeppet finns ett undre rum med motorer, generatorer, tankar och övrig teknisk utrustning. På undre däck finns två stora skansar för eleverna i besättningen. Här finns också hytter för en del av den fasta besättningen. För ut ligger byssan, ett av de lugnaste ställena ombord. Övre däck utgörs till största delen av kanonerna och de kistor där man umgås och äter. I akterspelet finns befälshytter samt stora kajutan. På väderdäcket utförs det dagliga arbetet med att hissa segel, reva, brassa m m. En viktig del av arbetet på detta däck är att vaska för att hålla däcket tätt. Vattnet förhindrar sprickbildning till följd av uttorkning av trät. På det översta däcket, Sundeck, utförs en del segelmanövrer men det är även till för styrmännen under vakthållningen.
Modern teknisk utrustning
Myndigheter har krävt en mängd modern teknisk utrustning för att trygga säkerheten för besättningen. Det finns bland annat elverk, sprinklers för brandsläckning, modernt kök, ventilation, luftkonditionering och komplett tvättstuga. För alternativ drift har skeppet utrustats med två vikbara propellrar och två motorer på 550 hk vardera. Elförsörjningen sker med två generatorer på 180 kW vardera. Ett bränslerum kan totalt rymma hela 36 000 liter bränsle och vid full fart i maskineriet drar skeppet cirka 2000 liter bränsle per dygn. För navigation finns modern teknisk utrustning såsom GPS, radar och satellitradio.
Av: Jens Eidling, Helsingborg, 2016-06-07
Textkällor: www.soic.se, www.sv.wikipedia.org/wiki/ostindiefararen-Götheborg
Bildkällor: www.sjofartsnyheter.se, www.nyhetsbilder8.rssing.com